Blog

Jongeren opgepakt om afpersing via Snapchat

Op verschillende plekken in Nederland zijn de afgelopen tijd ruim 30 jongeren opgepakt die zich bezig hielden met chanteren van leeftijdsgenoten via social media.

In Leiden en omgeving zijn alleen al acht jongens tussen de 15 en 18 jaar opgepakt. Zij hadden tientallen slachtoffers afgeperst met naaktbeelden. Daarmee haalden ze een ton binnen, denkt de politie.

De verdachten hadden het vooral gemunt op jongens. Ze deden zich op sociale media als Instagram en Snapchat voor als meisje en legden zo contact met potentiĆ«le slachtoffers. Ze vroegen hun om naaktfoto’s van zichzelf te sturen. Zodra die binnen waren, dreigden ze de beelden openbaar te maken tenzij de slachtoffers betaalden.

Het ging om bedragen van een paar tientjes tot duizenden euro’s. Slachtoffers die daadwerkelijk geld overmaakten naar de verdachten werden niet met rust gelaten, maar juist verder onder druk gezet om nog meer te betalen.

De jonge verdachten waren volgens het Openbaar Ministerie opvallend goed georganiseerd. Ze hadden de taken onderling verdeeld. Sommigen hielden zich bezig met de nepaccounts, anderen persten de slachtoffers af en soms zochten ze ook contact met vrienden of kennissen van het slachtoffer om extra druk uit te oefenen. Weer andere verdachten stelden hun bankrekening beschikbaar om het geld te innen. Dit laatste is ook strafbaar als ‘money mule’.

Naar een van de rekeningen bleek in totaal 50.000 euro te zijn overgemaakt. Nog eens zo’n bedrag kwam binnen op verschillende andere rekeningen samen.

Het OM maakt zich zorgen over deze nieuwe vorm van criminaliteit. “Waar jongeren vroeger begonnen met een winkeldiefstal, stappen ze nu laagdrempelig via sociale media de criminaliteit in,” merkt de Haagse officier van justitie Sanne van der Harg.

Bron: NOS

Geef een reactie

Ben je van mening dat we verkeerde informatie hebben? E-mail ons of Twitter @fake_snap